Sağlık

Açıkta satılan çay sağlık açısından risk taşıyor

İSTANBUL (İGFA) – Farklı bitki özleri ve yapraklarından elde edilen bitki çayları, sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği içecek olarak pek çok çeşidiyle öne çıkıyor. Bu çaylar özellikle olumlu katkılarıyla biliniyor; Yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, melisa, papatya, kuşburnu en çok tüketilenler arasındadır. Soğuk kış günlerine eşlik eden bitki çaylarının hayatımıza önemli etkileri olduğuna dikkat çeken HERBAL Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, bitki çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

“ÇAY TÜKETİMİNDE KALİTELİ HAMMADDE TEDARİĞİ BÜYÜK ÖNEM”

Bitki çaylarının tüketiminde en önemli noktanın paketleme ve hijyen olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, “Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi bitkisel ürünlere olan eğilimi artırdı. Özellikle bitki çayları tüketicilerin hem sağlıklı olmak hem de çeşitli hastalıklardan korunmak için tercih ettiği ürünler arasında öne çıkıyor. Özellikle antioksidan özellik içeren bazı bitkilerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, bazı bitkilerin ise sindirim sistemini rahatlatıcı veya kolaylaştırıcı etkileri nedeniyle çay içmek yaygınlaşmıştır. Ancak çayın tadını doyasıya ve güvenle çıkarabilmek için kaliteli hammaddelerin sağlanması gerekir. Tüm gıdalarda olduğu gibi çay üretiminde de kullanılan malzemelerin kalitesi tüketici sağlığı açısından kritik rol oynamaktadır. Bu nedenle üretim sürecinin her aşamasında gıda güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Sağlığı riske atabilecek istenmeyen unsurları içermemesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle tezgah altı çay olarak adlandırılan ve nerede üretildiği bilinmeyen çayların kontrolsüz tüketilmemesini tavsiye ediyoruz” dedi.

“PAKETLİ ÇAYLAR KALİTE STANDARTLARINA GÖRE ÜRETİLİYOR”

Denetime tabi olmayan yerlerden bitki çayları alınmaması gerektiğinin altını çizen Akdağ, “Türk Beslenme Kodeksi’ne göre çayların toptan satışı yapılamıyor. Bu düzenleme tüketicilerin çay ürünlerinin belirli standartları karşıladığından emin olmalarını sağlıyor. Ancak açıkta satılan çaylarda bu garantiyi bulmak her zaman mümkün olmuyor. Bu eserlere farklı hususların karışması riski mevcut olup, eserin nasıl, ne kadar süreyle ve hangi koşullar altında saklandığına ilişkin bilgiler çoğunlukla eksiktir. Bu nedenle çay tüketirken katı ve ambalajlı markaları tercih etmek gerekiyor. “Paketlenmiş çay ürünleri, üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar daha sıkı kontrollere tabi tutulmakta ve kalite standartlarına uygun olarak üretilmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu